Σχόλια για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τους ίδιους τους συγγραφείς

"Ανθολογία της διασποράς"

  Στην σελίδα αυτή θα γράφονται και θα αναδημοσιεύονται τα σχόλια για το βιβλίο "Ανθολογία της διασποράς"

  Στείλτε και τα δικά σας σχόλια, σαν μία ευχή και υποχρέωση για το έργο των ανθρώπων αυτών, που η αγάπη τους για την πατρίδα είναι πάνω από όλα. Μακάρι η προσφορά και ο αγώνας τους να συνεχιστεί.                        Δημήτρης

Το βιβλίο εκδόθηκε στην Γερμανία και διατίθεται από τον Εκδοτικό Οίκο Β. Κυριακίδη στην Αθήνα( τηλ. 010 3609126)


Η Ελληνική Εφημερίδα της Νέας Υόρκης «ΕΘΝΙΚΟΣ  ΚΗΡΥΞ» με γραφεία Αθηνών  Δημοκρίτου 1 & Ακαδημίας Τ.Κ. 106 71, Αθήνα, τηλ. 010-3614598, Φαξ 010-3643776.    Γραφεία Νέας Υόρκης   41-17 Crescent St., Long Island New York 11101 Tel , 718  784-5255, Φαξ 718 472-0510  etnhikos. kirix@ thenationalherald. com

Εις ανταπόκρισή της εξ Αθηνών με ημερομηνία Παρασκευή 29 Μαρτίου 2002 γράφει τα ακόλουθα για το βιβλίο: «Ανθολογία της ξενιτιάς»

                                                Χ Ρ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Φ Η Μ Α          Του ΓΙΑΝΝΗ  ΜΙΧΑΛΑΚΗ

Ανθολογία της ξενιτιάς

ΑΘΗΝΑ: Να λοιπόν που η τεχνολογία, όχι μόνο δεν αντιμάχεται τη λογοτεχνία, αλλά και την υπηρετεί, όταν γίνεται ορθή η χρήση της. Έκπληξη και χαρά μαζί δοκίμασα ανοίγοντας το βιβλίο «Ανθολογία της ξενιτιάς- Έλληνες πέντε ηπείρων γράφουν και δημιουργούν». «Σερφάροντας» -κατά τη σύγχρονη τεχνική έκφραση- στο Διαδύκτιο, Έλληνες συγγραφείς που ζουν στο εξωτερικό, συνάντησαν και άλλους με τα ίδια μεράκια και ευαισθησίες. Και όπως ήταν φυσικό κουβέντιασαν και ξανά κουβέντιασαν, αντάλλαξαν ιδέες και πληροφορίες, ενώ η παρέα τους μεγάλωνε. Έτσι αποφάσισαν να επισημοποιήσουν τη συντροφιά τους με στόχο την ίδρυση της   «Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΣΠΗ).

Πρώτος καρπός  της Ένωσης αυτής το βιβλίο που προαναφέραμε, στο οποίο παρουσιάζονται είκοσι συγγραφείς. Αλφαβητικά και όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι: Σπύρος Γκάρος, (Νυρεμβέργη), Στράτος Δουκάκης, (Βενεζουέλα), Ευτυχία Ζορμπά-Πλακιά (Νυρεμβέργη), Κώστας Κατσούλης (Τορόντο), Διονύσης Κονταρίνης (Νέα Υόρκη), Βάνα Κοντομέρκου (Κονέκτικοτ), Πέτρος Λειβαδιτάκης (Νέα Υόρκη), Αγγελική Μαραγκουδάκη Βόλλνερ, Δημήτριος Μπενέκος (Χέρτεν Γερμανίας), Λιλή Μπίτα (Φιλαδέλφεια ΗΠΑ), Ελένη Παϊδούση ( Νέα Υόρκη), Γαβριήλ Παναγιωσούλης (Νέα Υόρκη), Κλεοπάτρα Παναγιωσούλη (Νέα Υόρκη), Γιώργος Πλακιάς (Νυρεμβέργη), Γιώτα Στρατή (Νέα Υόρκη), Μάκης Τζιλιάνος (Νέα Υόρκη), Βάιος Φασούλας (Νυρεμβέργη)

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ακόμη η Κωνσταντία Νικολοπούλου και η Χριστίνα Φασούλα από την Αθήνα, ο Κώστας Παπαστεργίου από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα αλλά έχουν σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας με τους Έλληνες της ξενιτιάς.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό η πλειοψηφία των Ελλήνων λογοτεχνών της ξενιτιάς που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο είναι λίγοι και ασφαλώς το βιβλίο αυτό είναι η μια πρώτη προσπάθεια που θα συνεχιστεί –και πρέπει να συνεχιστεί- αν βέβαια βρει την ανάλογη ανταπόκριση.       

Θα κόμιζα γλαύκα στην Αθήνα αν επαναλάμβανα όλα όσα είναι γνωστά και χιλιογραμμένα για το βιβλίο και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από το κοινό. Ούτε ταιριάζουν στην περίπτωση οι κλαυθμυρισμοί και οι ολοφυρμοί. Άλλωστε οι είκοσι «γενναίοι» που τόλμησαν την έκδοση αυτή την υλοποίησαν βάζοντας τα χέρια τους στα πορτοφόλια τους. Και τύπωσαν λίγα βιβλία τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ τους. Για να χαρίσουν, ασφαλώς, στους φίλους τους και σε όσους συνεχίζουν να διαβάζουν.

Το βιβλίο αυτό, δεν χάνει και δεν θα χάσει  την αξία και τους θαυμαστές του. Λίγους ίσως αλλά πιστούς. Ορθώς λοιπόν το κοστολόγησαν 13 ευρώ, τιμή συμβολική που θα ενισχύσει την επανάληψη της προσπάθειας, αν βρεθούν αναγνώστες να το ζητήσουν από τους συγγραφείς.     

Δεν έχω πρόθεση να προχωρήσω σε κριτική βιβλίου. Είμαι αναρμόδιος άλλωστε. Οι Έλληνες της Αμερικής που περιλαμβάνονται σ’ αυτό είναι ήδη γνωστοί και καταξιωμένοι. Έχω όμως μια ένσταση. Γιατί αυτή η τσιγκουνιά στη διάδοση του λογοτεχνικού τους λόγου; Προς τι η απαγόρευση αναδημοσίευσης των κειμένων χωρίς την άδεια των συγγραφέων και υπευθύνων;

Η υποσημείωση αυτή που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα βιβλία έχει σημασία όταν ο συγγραφέας προσπορίζετε από το επάγγελμα αυτό το ψωμί του, συνεπώς θα πρέπει να ελέγχει τη χρήση του. Όταν ο λόγος όμως είναι δωρεά της φύσης, τάλαντο, και κυκλοφορεί ερασιτεχνικά, γιατί να μη δίνεται πιο απλόχερα; Άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί.

Λεπτομέρεια όμως είναι η ένσταση αυτή σε μια προσπάθεια που αξίζει κάθε έπαινο και κάθε υποστήριξη. Οι ποιητές και οι πεζογράφοι διαθέτουν το χάρισμα να καταθέτουν γραπτά τη νοσταλγία, την πίκρα, την ευαισθησία τους. Το δικό μας μπράβο είναι η ελάχιστη αμοιβή τους.

Για την Αντιγραφή-μετάφραση, Γαβριήλ Παναγιωσούλης Νέα Υόρκη 29.03. 2002   Gabrielkp@ aol. com

ΟΙ «ΣΕΛΙΔΕΣ» http://www.koutouzis.gr

Οι «ΣΕΛΙΔΕΣ» έλαβαν την «Ανθολογία της ξενιτιάς» που είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν οι επιμελητές της, μέλη της ΕΕΣΠΗ (Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων).

Δεν θα σταθούμε στο περιεχόμενο του βιβλίου όχι γιατί δεν αξίζει, αντίθετα μάλιστα, αλλά θα αναφερθούμε στην προσπάθεια που έχουμε στα χέρια μας.

Είκοσι λογοτέχνες, με ποικιλία έργων, έφεραν στα χέρια μας αυτό το βιβλίο, που πέρα από την οποιαδήποτε λογοτεχνική του αξία –που σημειωτέον είναι σημαντική – έχει μια άλλη τεράστια: Είναι η ανάδειξη του Ελληνικού Πνεύματος που ξεπηδάει από τους Έλληνες των πέντε Ηπείρων.

Είναι το επίτευγμα των ανθρώπων αυτών, που άλλος ζει στον Καναδά, άλλοι στη Νέα Υόρκη, άλλος στη Βενεζουέλα, άλλος στη Γερμανία, στην Αυστραλία και αλλού. Είναι το κατόρθωμα του ακατόρθωτου: Παρά τις τόσο μακρινές αποστάσεις, κατάφεραν να συνεννοηθούν και να μας παρουσιάσουν αυτό το έργο.

Γιατί περί έργου πρόκειται. Έργου σημαντικού. Που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε, με περισσή αγάπη. Γιατί είναι η πρώτη και μοναδική ως τώρα παγκόσμια συνεργασία Ελλήνων, όχι μόνο σ αυτό τον τομέα, το λογοτεχνικό, αλλά σε όλους. Είναι μια μεγάλη άσβεστη σπίθα για να δώσει τη φλόγα της συνεργασίας των Ελλήνων των πέντε ηπείρων σε πάμπολλα θέματα, αυτό που οραματίστηκαν από την αρχή οι «Σελίδες» μας.

Αυτές τις τάξεις της ΕΕΣΠΗ, πρέπει να πυκνώσουν προς το παρόν όλοι οι Έλληνες λογοτέχνες του κόσμου – γιατί αναμφισβήτητα υπάρχουν πάρα πολλοί – και να δημιουργήσουν τον κεντρικό πυρήνα που θα οδηγήσει σε άλλες συνεργασίες και επαφές, με στόχο την ανάδειξη του Παγκόσμιου Ελληνισμού μέσα από κοινό καθρέπτη, κι όχι όπως σήμερα, οι Έλληνες της Αμερικής ή της Γερμανίας, ή, ή……

            Όσο για την ΕΕΣΠΗ, μετά το πρώτο θετικότατο βήμα της…ας ετοιμάζεται γα το επόμενο άλμα της!!!!!… Σίγουρα θα βρει υποστηρικτές!!!!.

Πειραιάς 27.03. 2002

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

Δημοσιογράφος - Ερευνητής

ΟΙ «ΣΕΛΙΔΕΣ» http://www.koutouzis.gr


Ο επαρχιακός τύπος Τρικάλων για την «Ανθολογία της Ξενιτιάς»

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

                                                       Τηλέφωνο 04310 24230  fax   04310 24953

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ                     Πολιτιστικά            Πέμπτη 04.04.2002 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα

Η «Ανθολογία της Ξενιτιάς»

·         Έλληνες Πέντε Ηπείρων γράφου και δημιουργούν (Φώτο βιβλίο)

Ο συμπολίτης ποιητής, συγγραφέας και συνεργάτης της εφημερίδας μας κ. Βάιος Φασούλας που ζει και εργάζεται από χρόνια στη Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές υλοποίησης της ιδέας, να εκδοθεί η «Ανθολογία της Ξενιτιάς» με πνευματικά δημιουργήματα ξενιτεμένων Ελλήνων.

Το βιβλίο που εκδόθηκε στην Γερμανία και διατίθεται από τον Εκδοτικό Οίκο Β. Κυριακίδη στην Αθήνα( τηλ. 010 3609126) επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι ξενιτεμένοι πνευματικοί άνθρωποι που μαζί με άλλους 15 και πλέον εργάστηκαν με όρεξη και μεράκι να παρουσιάσει ο καθένας από τη πλευρά του μια πτυχή από τη ζωή των Ελλήνων στην ξενιτιά και με προσωπικά βιώματα σε περιπτώσεις.

Η έκδοση έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ των ξενιτεμένων Ελλήνων, αλλά και στους εντός της Ελλάδας φίλους του βιβλίου, έγινε ευμενώς δεκτό και τα κείμενά του είναι λίαν συγκινητικά.

            Σχετικά ο δημοσιογράφος-ερευνητής κ. Βασίλης Κουτουζής έγραψε στις «ΣΕΛΙΔΕΣ» του Πειραιά τα παρακάτω: (Δες προηγούμενη ενότητα πάνω από αυτό το κείμενο)

………………………………………………………………………………………………………..

(Η ίδια Εφημερίδα Τρικάλων, «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»   στις 05/04/2002 αναδημοσίευσε το άρθρο του κ. Γιάννη Μιχαλάκη, Ελληνική Εφημερίδα της Νέας Υόρκης «ΕΘΝΙΚΌΣ ΚΗΡΥΞ», Ανθολογία της ξενιτιάς.)          


Από Δημήτρη

Διαβάζοντας το βιβλίο "Ανθολογία της Ξενιτιάς" διακρίνεις τους χαρακτήρες των Ελλήνων που ζουν στην "ξενιτιά".  Ξενιτιά... έτσι νομίζουμε εμείς που ζούμε στην πατρίδα, γιατί βλέπεις ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι αυτοί, την πατρίδα την έχουν μέσα στην καρδιά τους. 

Ο αγώνας τους διπλός. Προσπαθούν να μεταφέρουν σε όλους μας ένα κομμάτι από την ψυχή τους. Ένα κομμάτι από το χωριό τους. Και τα καταφέρνουν τόσο καλά ώστε να λέμε: "ναι και εμείς εκεί στο ίδιο χωριό με αυτούς γεννηθήκαμε".  Συγχρόνως προσπαθούν να περισώσουν την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Και ονειρεύονται. Ονειρεύονται πως τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους θα ζήσουν όπως και αυτοί, με μια λαχτάρα. Να κρατήσουν την ζωντάνια τους μέσα στην δεύτερη πατρίδα που ζουν. Και θα τα καταφέρουν.

Δεν μπορώ να κρίνω όλα όσα γράφονται μέσα σε αυτό το βιβλίο. Φοβάμαι ότι όσα και να γράψω θα είναι λίγα. Ένα μόνο μπορώ να πω. Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη, από κανένα σπίτι. Και κείμενα από το έργο αυτών των ανθρώπων θα έπρεπε να διδάσκονται στα Ελληνικά σχολεία όλου του κόσμου.  

Διαβάζοντας το βιβλίο "Ανθολογία της Ξενιτιάς" νοιώθω περήφανος που είμαι Έλληνας. Σας ευχαριστώ φίλοι συμπατριώτες για την ευκαιρία αυτή που μου δώσατε. 

Δημήτρης

12 Απρ 2002


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

Γραφείο του Προέδρου

Λεωφόρος Μίσιγκαν αρ. 919, Σουίτα 510, Σικάγο, Ιλινόι Τ.Κ. 60611, ΗΠΑ

Τηλ .: (312) 337-000(?), Φαξ : (312) 337-0006

http://www.saeworld.org , e-mail: hellenes@saeworld.org

 

19 Απριλίου, 2002

Κύριο ΒΑΙΟ ΦΑΣΟΥΛΑ

Hirschenstr. 14

90762 Fϋrth

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δια τηλεαντιγραφήματος (φαξ)

Αγαπητέ κ. Φασούλα

Σας ευχαριστώ για την πρόσφατη επιστολή σας και το αντίτυπο του βιβλίου «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ». Είναι μια θαυμάσια συλλογή των λογοτεχνικών εμπειριών των Ελλήνων από όλο τον κόσμο και συγχαίρω εσάς και όλους όσους συνέβαλαν σ’ αυτό το έργο το οποίο βάλατε στη διάθεση της ευρύτερης Ελληνικής Κοινότητας.

Σας διαβεβαιώνω ότι το τοποθέτησα στη βιβλιοθήκη μας και θα είναι στη διάθεση του προσωπικού μας και των επισκεπτών.

Σας εύχομαι καλό Πάσχα και μένω ειλικρινά δικός σας,

(Υπογραφή)

Andrew Athens

Ο Πρόεδρος


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Αθήνα, 4 Απριλίου 2002

 

Mr. Vaios Fasoulas

Hirschenstr. 14 

90762 Fürth

GERMANY

Αγαπητέ κ . Φασούλα

Με ικανοποίηση χαιρετίζω την προσπάθεια της επιτροπής πρωτοβουλίας να δημιουργήσει την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, με την ευγενή και υψηλή φιλοδοξία της συνένωσης όλων των πνευματικών ανθρώπων και δυνάμεων της Ελληνικής διασποράς, καθώς και τη γνωριμία και διάδοση των συγγραφικών και λογοτεχνικών έργων τους.

            Σας ευχαριστώ, επίσης, ιδιαιτέρως για την ευγενική αφιέρωση του πρώτου σας συλλογικού  καρπού αυτής της πρωτοβουλίας, της «Ανθολογίας της ξενιτιάς- Έλληνες Πέντε Ηπείρων Γράφουν και Δημιουργούν».

            Εύχομαι σε εσάς και στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας εκπλήρωση και επιτυχία των σκοπών και των στόχων σας.

 

  Με φιλικούς χαιρετισμούς (με το χέρι)

                                                                                                            (υπογραφή)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ  *

Πρωθυπουργός

Ευχαριστώ πολύ για την ευγενική

σκέψη να μου αφιερώσετε το βιβλίο

σας «Ανθολογία της ξενιτιάς-Έλληνες

πέντε ηπείρων γράφουν και δημιουργούν».

Θα το διαβάσω με χαρά

και ενδιαφέρον.

Θερμές ευχές         (υπογραφή) 

1/4/2002

(* έτσι ακριβώς είναι γραμμένο σε μια προσωπική καρτούλα)


ΔΗΚΚΙ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ  9 Αθήνα Τ. Κ. 106 77

(ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ  38 29 183, 38 29 167, 38 29 051  FAX   38 39 047)                    Αθήνα 2/4/2002

www.diki.gr   e-mail  diki.@otenet.gr                                                                         Αρ . Πρωτ .:244 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                               Προς

                                                                                                κ. Βάιο Φασούλα

Αγαπητέ φίλε,

            Με ιδιαίτερη συγκίνηση έλαβα και τη συλλογική εξαίρετη δημιουργία των απόδημων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών των πέντε ηπείρων και σας ευχαριστώ από βάθους καρδιάς.

Με το έργο αυτό τιμάτε τον Ελληνισμό, και κρατάτε άσβεστη τη φλόγα των πανάρχαιων ηθικών αρχών και αξιών του λαού μας.

Αποτελείτε τη ζωντανή απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών της ομογένειας με την Πατρίδα.

Η προσπάθειά σας και η πρωτοβουλία σας για να παραμένει ζωντανή στις νεώτερες γενιές των Αποδήμων Ελλήνων η πολιτισμική και ιστορική μας κληρονομιά, αξίζει κάθε επαίνου.

 

                                                                                                                             Με εκτίμηση

                                                                 (υπογραφή)       

Δημήτρης Τσοβόλας 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2002

Κύριε Φασούλα

            Σας ευχαριστώ πολύ, όπως και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, για την από 2.3.2002 επιστολή σας, και το πολύ ωραίο βιβλίο «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ» της ομάδας, που είχατε την καλωσύνη να μου στείλετε.

            Εύχομαι σε όλους την επιτυχή συνέχιση των λογοτεχνικών προσπαθειών σας.

                                                                                    Με φιλικούς χαιρετισμούς

                                                                                                (υπογραφή)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Mr . Vaios Fasoulas

Hirschenstr . 14 

90762 F ü rth

GERMANY


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΕΞΑΡΧΙΑ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ÖΚ U ΜΕΝΙSCHES ΡΑΤRΙΑRΗΑΤ

GRIECHISCHE Ο RTHOD ΟΧΕ  ΜΕΤ R ΟΡΟ LIE N ΟΝ D Ε U Τ SCHLAND

ΕΧΑ RH ΑΤ V ΟΝ ΖΕΝΤ R Α L Ε EUROPA

BOHN D Ε U Τ SCHLAND

 

D-53185 ΒΟΝΝ .- BEUEL DIETRICH – Bonhoefer-str…2                                                    

D-53185 Bonn Ρ ostfach 300555

Τ elef ο n: (0228) 46 20 41-2 Τ elefax   (0228) 46 49 89

Βόννη , 21 Μαρτίου 2002

 

Προς Τον αξιότιμο

κ. Βάιο Φασούλα

Ηίrschen str.14 90762 Fürth

Αγαπητέ κ. Φασούλα,

έλαβα με ασφάλεια τον τόμο «Ανθολογία της ξενιτιάς- Έλληνες πέντε Ηπείρων γράφονν και δημιονργούν» και σας ευχαριστώ για την ευγενή αποστολή του, την ιδιόχειρη αφιέρωση και τις εγκάρδιες ευχές σας για τη συμπλήρωση τριακονταετούς επισκοπικής διακονίας μου.

Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, με την επιστολή αυτή, όχι τόσο να βεβαιώσω την παραλαβή του τόμου, όσο να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου σ' όλους, όσοι συνέβαλαν με κόπο και μεράκι, για να λάβει σάρκα και οστά αυτό το εκλεκτό πόνημα, πού, όπως σημειώνετε, είναι καρπός μακροχρονίων προσπαθειών. Χαίρω ιδιαιτέρως για τα αξονικά σημεία ή τις σταθερές πού καθορίζουν γενικώς την εμπνευσμένη σας αυτή πρωτοβουλία.

Μεταφέρατε, σας παρακαλώ, στους συνοδοιπόρους σας την χαρά και την εκτίμηση μου. Εύχομαι σε όλους σας, ιδιαιτέρως δε σε σας προσωπικά, ευλογημένη Σαρακοστή και όλα τα καλά του θεού!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ + ο Γερμανίας Αυγουστίνος (υπογραφή)  

www.orthodox.net


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ -ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ
  ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ
Η ΒΟΗ ΤΗΣ ΠΥΛΑΡΟΥ
ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 6   Τ.Κ. 10431, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.- FAX   0030 10 52 26 241

Ένα βιβλίο τολμηρό ως σύλληψη, ξεχωριστό ως προς το κριτήριο της ανθολόγησης των κειμένων, συγκριτικό στις προθέσεις, είναι η Ανθολογία των Αποδήμων Λογοτεχνών με δίγλωσσο, ελληνικό και αγγλικό, που εκδόθηκε πρόσφατα στη Γερμανία.

Δεκαοχτώ Έλληνες συγγραφείς της Διασποράς και δυο γηγενείς έρχονται σε επικοινωνία από 4 διαφορετικά σημεία του ορίζοντα (Τορόντο, και Οντάριο, Ν. Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Κονέντικατ, Νυρεμβέργη, Βενεζουέλα, Ελλάδα) αναγνωρίζονται, συνδέονται και συντονίζονται κάτω από τη φράση: «Συγγραφείς της Διασποράς Ενωθείτε», φράση πλήρης δυναμικής, ενθουσιασμού και ορμής και αναλαμβάνουν μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία: Να καταθέσου τα γραπτά τους, να αποδείξουν έμπρακτα ότι υπάρχουν και να εκφράσουν στη μητρική γλώσσα με αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα του έργου τους νοσταλγίες, αλήθειες, φόβους, αισθήματα, προσδοκίες, σκέψεις.

            Οι Απόδημοι Λογοτέχνες ξεπερνώντας απομακρυσμένες μεταξύ τους κοινότητες και καλύπτοντας γεωγραφικές αποστάσεις εκφράζουν μια συλλογική συνείδηση που αναστοχάζεται το παρόν, οραματίζεται την ομορφιά του κόσμου και αναδιφά σπαράγματα από προσωπικά βιώματα του παρελθόντος.

            Από όλους σχεδόν τους δημιουργούς, ο μηχανισμός της μνήμης ενεργοποιείται συνεχώς:

«Έτσι ένιωθα σαν γύριζα στο μαγικό χωριό» (Κ. Κατσούλη, σ.98)      

«Ταξίδεψα Στα σκοτεινά χνάρια Της θύμησης»(Ελ. Παϊδούση σ.178)

«Ξυπνάς; Πόσος καιρός πέρασε; Ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα δεν ξέρεις, κοιτάς για αποδείξεις» (Γ. Παναγιωσούλης σ. 197)

«Θυμάσαι, Γιάννη, τι όμορφα που ήταν!» (Β. Φασούλας, σ. 292)

Ο αξιοπρόσεχτος χειρισμός της γλώσσας, μιας γλώσσας ελκυστικής και γλαφυρής, συχνά ποιητικής από ανθρώπους που ζουν σε διγλωσσικά περιβάλλοντα, αποκαλύπτει μια καθαρή και γνήσια φωνή, αισθαντική και χαμηλόφωνη, κυρίως στα ολιγόστιχα ποιήματα, που είναι καμωμένα με μαστοριά και απλότητα.

Άνθρωποι ανήσυχοι, ευαισθητοποιημένοι, δημιουργικοί οι Έλληνες λογοτέχνες της Διασποράς υλοποίησαν μια φιλόδοξη πρωτοβουλία και μας έδωσαν έναν τόμο με αποσπάσματα από το έργο τους, μια Ανθολογία, βιβλίο χρήσιμο που καλύπτει ένα βιβλιογραφικό κενό.

Οι διαφορές ανάμεσα στους ανθολογούμενους συγγραφείς είναι βαθιές και ουσιαστικές. Τα κείμενά τους, επίσης, είναι ποικίλα (ποίηση, διήγημα, θέατρο, δοκίμιο, κλπ.) και άνισα μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχει κάτι κοινό που κάνει τη συστέγασή τους στον ίδιο τόμο αναγκαία . Η ξενιτιά δυναμώνει τη σχέση τους με τη γενέθλια γη, που φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια θεματική πηγή έμπνευσής τους. Θυμούνται τις αφετηρίες τους και καλλιεργούν την πολιτισμική τους ταυτότητα έχοντας την αντοχή του Οδυσσέα μέσα σε κοινωνίες αλλότριες και μακρινές με τάσεις αφομοιωτικές που οδηγούν στην εξαφάνιση ειδοποιών πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών.

Η ιδέα της έκδοσης του τόμου ήταν του Βάιου Φασούλα που ζει στη Νυρεμβέργη, πίστεψε στο έργο της συλλογικής δουλειάς και πέτυχε. Ο Β. Φασούλας, όπως φαίνεται, έβαλε την ψυχή του στο εγχείρημα. Ο Γαβριήλ Παναγιωσούλης, συμπατριώτης μας λογοτέχνης που ζει στη Ν. Υόρκη, υποστήριξε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία.

Στον τόμο δημοσιεύονται αποσπάσματα από τα έργα του:

α. Πενήντα χρόνια πίσω (1996)    β. Κυνηγώντας ένα όνειρο (1997) 

γ. Ο Αστροναύτης των Τροπικών (1998)   δ. Στέλιος ο Έλληνας(2000)    

Μεταξύ των άλλων ανθολογείται στον τόμο και ο Μάκης Τζιλιάνος, επίσης συμπατριώτης που γεννήθηκε στην Πύλαρο. Ζει στη Ν. Υόρκη είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής. Είναι επίτευγμα η έκδοση ενός βιβλίου στο εξωτερικό σε ελληνική γλώσσα, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς επαγγελματίες συνεργάτες, χωρίς χορηγούς, ενδεχομένως χωρίς πείρα. Επιμονή, πίστη και πάθος για την Ελλάδα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, φαίνεται ότι ήταν  τα όπλα όσων ασχολήθηκαν με την έκδοση.

            Εμείς ως αναγνώστες ας αφουγκραστούμε κι ας νιώσουμε το νοσταλγικό ήχο της φωνής των συγγραφέων, τόσο μακρινών και μαζί τόσο συγκινησιακά κοντινών μας.

Το βιβλίο διατίθεται όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, από τον εκδοτικό οίκο Β. Κυριακίδη (Σόλωνος 96, 5ος όροφος, τηλ 10 3609126)

Μάρτιος 2002, ΕΥΗ ΖΕΡΒΟΥ-ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΗ    


ΤΕΧΝΗ

«Ανθολογία της Ξενιτιάς»

Του Βασίλη Φάτση  (Από την ιστοσελίδα www.pa t ri des.com    

Με τον πρωτότυπο αυτ όν τίτλο τυπώθηκε στη Γερμανία και κυκλοφόρησε στις πέντε ηπείρους μια πραγματικά συμπαθητική έκδοση ομάδας ομογενών της διασποράς. Στις 315 σελίδες της ανθολογίας βρίσκει ο αναγνώστης μια πραγματική ποικιλία έκφρασης ιδεών και στοχασμών, η οποία συμπεριλαμβάνει τον έμμετρο και πεζό λόγο.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του εξωφύλλου με την προςεγμένη δουλειά του περιεχομένου του βιβλίου δίνουν μια πλέρια εικόνα αγάπης όσων συνεργάσθηκαν για την «ωρίμανση» της ιδέας αυτού του πνευματικού καρπού, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέςει ένα συνδετικό κρίκο και μια γέφυρα επικοινωνίας ανθρώπων του πνεύματος, τους οποίους διακρίνει ο προβληματισμός και η αγάπη για το συνάνθρωπό τους στην ξενιτιά.

Το βιβλίο προλογίζει ένας μεγάλος αριθμός φίλων και συνεργατών των συγγραφέων, ένα στοιχείο το οποίο, πέραν της πιλοτικής του εφαρμογής, κουράζει και προδιαθέτει αρνητικά τον αναγνώστη.

Τα κείμενα των εργασιών εννέα ομογενών, γνωστών εραστών του γραπτού στοχασμού, θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηρισθούν σαν μικρά διαμάντια της διανόησης.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να τονισθεί η παρουσία του Διονύση Κονταρίνη, γνωστού εργάτη της γραφίδας από τη γειτονική Νέα Υόρκη, και του Βάιου Φασούλα, ενός πραγματικά αξιόλογου στοχαστή, έργα του οποίου συναντά κανείς στις σελίδες ενός μεγάλου αριθμού εντύπων στις πέντε ηπείρους.

Ο Βάιος Φασούλας – ο οποίος είναι και ο επιμελητής της έκδοσης στον παρόντα τόμο, ο οποίος αποτελεί ένα πρώτο στην όλη προσπάθεια – παρουσιάζει μια νέα, πραγματικά αξιόλογη πλευρά της διανόησης της διασποράς.

Παρόμοιες είναι και οι διαπιστώσεις των έργων των Παναγιώτη Γαβριήλ, του λογοτέχνη στιχουργού Κώστα Κατσούλη, του Στράτου Δουκάκη, του δηκτικού Σπύρου Γκάρου, του Γιώργου Πλακιά, της Ευτυχίας Ζορμπά-Πλακιά και της Αγγελικής Μαραγκουδάκη-Βόλνερ. Όλοι μαζί συνεργάσθηκαν και δημιούργησαν έναν αξιόλογο, πολύχρωμο, πνευματικό πίνακα, ο οποίος αντικατοπτρίζει προβληματισμούς, φόβους, ελπίδες, αγάπη και κυρίως το ρομαντισμό και τη νοσταλγία για το «νόστιμον ήμαρ».

Και από την άποψη αυτή κάθε σελίδα και κάθε παράγραφος των κειμένων της ανθολογίας μιλά έντονα και πιεστικά για τον πόθο και το παράπονο του συγγραφέα για την πνευματική και πολιτιστική του απομόνωση μέσα σε αφιλόξενες ερήμους πνευματικού προβληματισμού και περίεργων πολιτιστικών και πνευματικών λιμανιών, αφιλόξενων και σε πολλές περιπτώσεις εχθρικών, στην προσπάθεια προσέγγισης του συγγραφέα.

Η πραγματικότητα αυτή, εξάλλου, επιβεβαιώνεται από το εισηγητικό σημείωμα του Διονύση Κονταρίνη, ο οποίος, με το γνωστό γλαφυρό τρόπο έκφρασης της σκέψης του, αναφέρεται στις σχέσεις Εθνικού Κέντρου και αποδήμων εργατών του πνεύματος. «Στον αγώνα μας αυτόν η πατρίδα μας, δυστυχώς, μας αγνόησε επιδεικτικά», γράφει. «Ουδέποτε είδαμε τη βοήθειά της ή τη συμπαράστασή της. Δεν ακούσαμε ούτε μια φορά το λόγο της τον καλό…».

Για όσους προβληματίζονται, για εκείνους που ενδιαφέρονται για την «άλλη» Ελλάδα, την Ελλάδα των πέντε ηπείρων, η «Ανθολογία της Ξενιτιάς» θα αποτελέσει το διαπιστευτήριο της πνευματικής ρώμης και δύναμης του λογισμού εκείνων που διακονούν το πνεύμα του Ελληνισμού πέραν των συνόρων της μικρής, πολύ μικρής ελεύθερης Ελλάδας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Γράφει η Λίλη Μπίτα
Μια ανθολογία πεζού, ποίησης και θεατρικού λόγου, τυπωμένη έξω από την Ελλάδα και γραμμένη στη μητρική γλώσσα των δημιουργών της, είναι πραγματικά Θεϊκό Δώρο, όχι μόνο για κείνους που επίπονα τη συναρμολόγησαν, μα και για κείνους που θα τη διαβάσουν.
Με μεγάλη χαρά τα "Ελληνικά Νέα της Αμερικής" έλαβαν μια τέτοια Ανθολογία. Ο τίτλος της  "ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ. Είπα παραπάνω "Θεϊκό Δώρο" γιατί, δυστυχώς, όλοι μας εμείς που ζούμε μακριά από τη γενέτειρά μας, όχι μόνο στην Αμερική μα σε όλα τα πέρατα της γης, κάνουμε τη θλιβερή διαπίστωση πως η Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα της καρδιάς μας, όχι σιγά, σιγά, μα με πηδηχτούς σάλτους εξαφανίζεται. Οι εκκλησίες και τα σχολεία, κάνουν ότι μπορούν να τη διδάξουν, οι εκδρομές της νέας γενιάς στην Ελλάδα για να δουν και να μάθουν από πρώτο χέρι τις ρίζες των γονιών τους και τον πολιτισμό της χώρας που τους γέννησε, μα η ξένη μπουλντόζα τα αφομοιώνει όλα στις ανάγκες της καθημερινής επιβίωσης. Να λοιπόν που ήρθε στα χέρια μας Η ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ, να λοιπόν που εμπνευσμένοι συγγραφείς του εξωτερικού συναντήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κατάλαβαν πως είχαν τους ίδιους καημούς και ιδανικά, αψήφησαν κόπους, δυσκολίες, χρηματικές επιβαρύνσεις, έβαλαν για λάβαρο τον ενθουσιασμό, τη νοσταλγία, το ταλέντο και να, ο καρπός των μόχθων, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, στη μητρική τους γλώσσα. Η Ανθολογία τυπώθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας το Φεβρουάριο του 2002 για λογαριασμό των ιδίων των συγγραφέων, και χρηματοδοτήθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, που είναι και οι πρωτεργάτες της. Όπως μας λέει και ο κ. Γαβριήλ Παναγιωσούλης "το βιβλίο τούτο, είναι το πρώτο βήμα σε μια ένωση των απανταχού Ελλήνων Συγγραφέων της Διασποράς". 20 Συγγραφείς έχουν προσφέρει τις δημιουργίες τους. Αναφέρω τα ονόματα και ως φόρο τιμής:
Σπύρος Γκάρος,  Στράτος Δουκάκης, Ευτυχία Πλακιά-Ζορμπά, Κώστας Κατσούλης, Διονύσης Κονταρίνης, Βάνα Κοντομέρκου, Πέτρος μερικής, για οτιδήποτε πληροφορίες σχετικά με την "Ανθολογία της Ξενιτιάς."  
Πολιτιστική Γωνιά, Λίλη Μπίτα. Μάης 2002,ΗΠΑ 


Ανθολογία αποδήμων Ελλήνων

«Ριζοσπάστης» 02.06.2002

Από τη Νυρεμβέργη, μας στάλθηκε το βιβλίο «Ανθολογία της ξενιτιάς - Έλληνες πέντε ηπείρων γράφουν και δημιουργούν» και εκεί, στις αρχές του χρόνου, εκδόθηκε με τη φροντίδα μιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας, η οποία συστήθηκε με στόχο να δημιουργήσει «Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων» (ΕΕΣΠΗ). Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου και τη δημιουργία της ΕΕΣΠΗ ήταν του υπεύθυνου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, Βάιου Φασούλα, πρωτοστατούντος στις προσπάθειες επικοινωνίας με όλους τους Ελληνες λογοτέχνες της διασποράς για ένταξή τους στην ΕΕΣΠΗ και την προβολή της ελληνόφωνης λογοτεχνίας των αποδήμων και στη μητροπολιτική και στη δεύτερη πατρίδα τους. Αποτέλεσμα των πρώτων προσπαθειών επικοινωνίας και αλληλογνωριμίας μεταξύ αποδήμων λογοτεχνών σε διάφορες ηπείρους, αλλά και με λογοτέχνες που ζουν στην Ελλάδα, είναι και το βιβλίο, αρκετοί από τους οποίους προλογίζουν με χαιρετισμούς, κείμενα και γράμματά τους τη δημιουργία της ΕΕΣΠΗ και την έκδοση του βιβλίου.

Οι προλογίσαντες το βιβλίο, ο καθένας με διαφορετικό τόνο, με λιγότερο ή περισσότερο έμμεσο λόγο, υπογραμμίζουν τη μεγαλύτερη - σε σχέση με το παρελθόν - ανάγκη ύπαρξης της ελληνόφωνης λογοτεχνίας των αποδήμων και την ανάγκη συμβολής τους στη διατήρηση και προβολή των αξιών του αρχαίου κυρίως, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της «παγκοσμιοποίησης», των κινδύνων υπόταξης λαών, εθνικών γλωσσών και πολιτισμών.

Η ανθολογία περιέχει σύντομα «δείγματα» της λογοτεχνικής γραφής (ποιήματα, διηγήματα, θέατρο και ποικίλης θεματολογίας κείμενα, λ.χ., αναμνήσεις από την πατρίδα ή την ξενιτιά, προβλήματα των μεταναστών, της σύγχρονης κοινωνίας κλπ.) και σύντομα βιογραφικά των παρακάτω αποδήμων: Στράτου Δουκάκη (Βενεζουέλα). Κώστα Κατσούλη (Τορόντο Καναδά). Διονύση Κονταρίνη, Βάνας Κοντομέρκου, Πέτρου Λειβαδιτάκη, Λιλής Μπίτα, Κωνσταντίνας Νικολοπούλου, Ελένης Φ. Παϊδούση, Γαβριήλ Παναγιωσούλη, Γιώτας Στρατή, Μάκη Τζιλιάνου (ΗΠΑ). Σπύρου Γκάρου, Ευτυχίας Ζορμπά - Πλάκα, Αγγελικής Μαραγκουδάκη - Βόλλνερ, Δημήτρη Μπενέκου, Γιώργου Πλακιά, Χριστίνας Φασούλα (Γερμανία). Ανθολογούμενος είναι και ο πολυγραφότερος όλων, Βάιος Φασούλας (έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία), του οποίου τα προλογικά κείμενα και τα ανθολογούμενα (ποιήματα και πεζά), έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στο βιβλίο. Φιλοδοξία είναι το βιβλίο να φθάσει, δωρεάν, σε βιβλιοθήκες, συλλόγους, εκπαιδευτικά ιδρύματα και των πέντε ηπείρων, ενώ πωλείται στη συμβολική τιμή των 13 ευρώ σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια. Κεντρική διάθεση στην Ελλάδα: Εκδόσεις Β. Κυριακίδης (Σόλωνος 96, 5ος όροφος, ΤΚ 10680, τηλ. 010-36.09.126).

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Σ   Κ Η Ρ Υ Ξ

Π Ρ Α Κ Τ Ο Ρ Ι Κ Α

Ανθολογία της ξενιτιάς

                                                                           Τρίτη 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 Νέα Υόρκη

Μια αξιόλογη προσπάθεια υλοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες που σίγουρα αξίζει να υποστηριχτεί από όλους. Μια ομάδα συγγραφέων της ανά τον κόσμο ελληνικής ομογένειας εξέδωσε ένα προσεγμένο βιβλίο: «Ανθολογία της ξενιτιάς - Έλληνες Πέντε Ηπείρων γράφουν και δημιουργούν» είναι ο εύγλωττος τίτλος του. Ανάμεσά τους είναι και Ελληνοαμερικανοί, που έχουν δώσει και δίνουν, ό,τι καλλίτερο από τα ευαίσθητα τρίσβαθα της καρδιάς και της σκέψης τους.

Και πολύ σωστά, ο Βάιος Φασούλας, από τους πρωτεργάτες αυτής της εκδοτικής προσπάθειας στη Γερμανία, σε σημείωμά του υψώνει αγωνιώδη ερωτήματα, όπως «ποιός ή ποιοί θα προστατέψουν τους πολιτισμούς του κόσμου, το δικό μας και τη Λογοτεχνία; Και ακόμα, ποιος ή ποιοι θα προστατέψουν του νέους, θα κρατήσουν τις κοινωνίες, θα αποτρέψουν τους πολέμους, θα φροντίσουν τα εκατομμύρια των πεινασμένων συνανθρώπων μας; Οι στρατοί, τα πάθη και τα μίση ή οι πολιτικές των πολιτικών;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Όσο κι αν είναι αρνητικές και αντίξοες οι κοινωνίες μας, πιστεύω πως για το χώρο της Λογοτεχνίας προσφέρονται όσο ποτέ».

Και είναι συγκινητικό το σημείωμα του Ελληνοαμερικανού Γαβριήλ Παναγιωσούλη, από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αφού μιλά για προβλήματα και δυσκολίες των ανθρώπων της συγγραφής, λέγει μια μεγάλη αλήθεια: «Εμείς που έχουμε το μεράκι να γράφουμε, εμείς που η γραφή δε μετριέται με το αν θα πουλήσεις βιβλία, εμείς που δεν είμαστε έμποροι βιβλίων, εμείς που δεν υπολογίζουμε στο κέρδος από πώληση βιβλίων όταν γράφουμε, αλλά σε μια δικαίωση πόθων, νοσταλγίας, εξωτερίκευση ενός πλούσιου Ελληνικού πνεύματος που ζει και μεγαλουργεί, αγνοούμενο από τους πάντες, γράφοντας και παράγοντας στα πέρατα του κόσμου».        

Την αγωνία του, απλώνει στο χαρτί κι ένα άλλος άνθρωπος της γραφής, ο Διονύσης Κονταρίνης από τη Νέα Υόρκη. Αφού μιλάει για την αδιαφορία αυτών που έχουν ιερό καθήκον να συμπαρασταθούν και να υποστηρίξουν τους ανά τον κόσμο ομογενείς συγγραφείς, διαπιστώνει: «Η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική κουλτούρα κι ο Ελληνικός πολιτισμός πολεμούνται από αυτούς, που κρυμμένοι πίσω από ελληνόηχα ονόματα μας παρουσιάζονται για ηγέτες μας, πολιτικοί ή θρησκευτικοί».

Και στη συνέχεια κάνει λόγο για την απόφαση ίδρυσης της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων(ΕΕΣΠΗ).

Η «Ανθολογία της ξενιτιάς» έχει ένα πλούσιο περιεχόμενο, που θα πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους τους ομογενείς, απ’ όλους τους Έλληνες.

 

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Σ   Κ Η Ρ Υ Ξ

Π Ρ Α Κ Τ Ο Ρ Ι Κ Α

Μητροπολιτική αδιαφορία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 Νέα Υόρκη

Παρακολουθώντας την Τρίτη τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Γραφείο Τύπου οι κ.κ. Διονύσης Κονταρίνης και Γαβριήλ Παναγιωσούλης μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, διαπιστώσαμε την αποφασιστικότητα των ομογενών λογοτεχνών να συνεχίσουν έστω και μόνοι την προσπάθεια για την καλλιέργεια των γραμμάτων στην Αμερική και την προβολή των αξιών του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

            Διαφορετικά από άλλους φορείς που ιδρύονται με τις ευλογίες του κυβερνώντος κόμματος οι λογοτέχνες από όλα τα μήκη της υφηλίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατόρθωσαν πριν ακόμα αποκτήσουν σφραγίδες, καταστατικά και ταμεία να εκδώσουν την «Ανθολογία της ξενιτιάς» ένα έργο που αντανακλά το μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο των Ελλήνων της Διασποράς, τους στοχασμούς και τα οράματά τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αλλά και στις συζητήσεις που ακολούθησαν οι λογοτέχνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τις προσπάθειές τους, καθώς επίσης και για την αδιαφορία που δείχνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή και οι ελληνορθόδοξες κοινότητες.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας είναι το γεγονός που ενώ οι λογοτέχνες έστειλαν σε όλους από ένα αντίτυπο της «Ανθολογίας της ξενιτιάς» εν τούτοις μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού εκείνοι οι πολιτικοί που απάντησαν και δήλωσαν τουλάχιστον ότι έλαβαν το βιβλίο.

Θα έπρεπε λοιπόν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το κρατοδίαιτο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού όχι μόνο να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, αλλά να αναλάβουν και τα έξοδα της εκτύπωσης τα οποία ανέρχονται στις τέσσερις χιλιάδες και καλύφτηκαν με τις συνεισφορές των ίδιων λογοτεχνών.