Τελευταία ενημέρωση

28 Μαϊ 2002

 

 

Ρύθμιση οθόνης  800 Χ 600 pixels και μεγιστοποίηση παραθύρου για καλύτερη εμφάνιση. Νέα κείμενα και άρθρα καθημερινά

 

Επικοινωνία

Contact Us

 

    

Η Γιουροβίζιον και οι έμποροι της Ελληνικής Γλώσσας…!

Τ

ώρα, τί μπορούμε να σκεφτούμε ή να ρωτήσουμε για τους διαγωνισμούς πολιτιστικού περιεχομένου; Αν δηλαδή οι διαγωνισμοί που γίνονται σήμερα διεξάγονται άσπιλα και πολιτισμένα; Θα είναι αστείο να σκεφτούμε κάτι τέτοιο, αν πάρουμε υπόψη το αποτέλεσμα που προέκυψε στις, 25.05.2002, στη Γιουροβίζιον, όπου η Λετονία κέρδισε τον διαγωνισμό με 176 μονάδες και η Ελλάδα, λαχανιασμένη με το «S.a.g.a.p.o», πρόλαβε και κατέλαβε την 17η θέση με 27 βαθμούς για να δούμε ότι κι εδώ οι επιτροπές έχουν τον πρώτο λόγο!!!

Βέβαια, για να είμαστε προσγειωμένοι, δεν περιμέναμε πιο θετικά αποτελέσματα κι ούτε μας ενόχλησε η νικήτρια Μάρια Ναούμοβα που με το τραγούδι της: «I wanna» κέρδισε στο Ταλίν της Εσθονίας. Ωστόσο παρακολουθήσαμε μ’ ενδιαφέρον την έκβαση, άσχετα αν με τον τρόπο προβολής-συμμετοχής της Ελλάδας και με το τραγούδι, «S.a.g.a.p.o», στις 28.02,2002 είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Με τίτλο: «Το Ελληνικό» τραγούδι στη Γιουροβίζιον…!) γράφαμε ανάμεσα στ’ άλλα: «Πολιτισμός σίγουρα σημαίνει και μουσική. Και τί σημαίνει μουσική, επιτρέψτε μας να μη δώσουμε εμείς την ερμηνεία όπως και για την Γιουροβίζιον. Υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχουν κριτικές επιτροπές, υπάρχουν καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί και χίλιοι δυο άλλοι παράγοντες που εκπροσωπούν το ελληνικό τραγούδι για να ρωτήσετε..»

Λοιπόν πολλά πράγματα μας ενόχλησαν απ’ αυτή τη μουσική συμμετοχή η οποία έκανε την Ελλάδα ρεζίλη και, ίσως, στερηθεί το δικαίωμα για τον επόμενο «γύρο». Έπ’ αυτού θα λέγαμε από τώρα, μακάρι. Με τέτοιες προδιαγραφές θα γλιτώσουμε το ρεζίλη.

Αν νομίζουν μερικοί ότι σήμερα την αξία όλων των πολιτιστικών (βεβαίως και της μουσικής) αγαθών καταλαμβάνει το χρήμα και ή «δόξα», είναι αθεράπευτα υπνωτισμένοι. Στον εν λόγω διαγωνισμό της Γιουροβίζιον τα κράτη που συμμετείχαν, υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν τις Χώρες τους. Πώς εκπροσωπήθηκε η Χώρα μας αυτή τη φορά;

Πρώτον όφειλε να παρουσιάσει, κύριοι στενοκέφαλοι έμποροι, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, τραγούδι και ας έβγαινε τελευταία. Τουλάχιστον θ’ ακούγονταν η φωνή της. Εσείς όμως τη στραγγαλίσατε. Και μη μας πείτε, μα και μου, και μας οδηγήσει η φαντασία μας στους στάβλους.    

Δεύτερον η αρνητικά επιβλητική παρουσία του συγκροτήματος, σε ό,τι αφορά την εμφάνισή του, για μας τους Έλληνες της Γερμανίας, επιτρέψτε μας να πούμε, ότι το μυαλό μας γύρισε πολύ πίσω!!! Και επί πλέον οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τους στίχους του τραγουδιού, «Σ’ αγαπώ». Για πιο πράγμα μιλάει; ρωτάνε πολλοί. Ποιά τα μηνύματά του;  

   Τρίτον και εξίσου σημαντικό είναι ότι είδαμε και μια πολιτική διάσταση, ότι καμία Χώρα της Ε.Ε. δεν έδωσε ούτε μια ψήφο στην Ελλάδα ενώ η Ελλάδα έδωσε σχεδόν σε όλες. Αρνητική εντύπωση μας προξένησε και η «Μακεδονία»(Φυρόμ) που όφειλε να δώσει, έστω κι αν δεν άξιζε, καθώς και η Τουρκία (για διαφορετικούς βέβαια λόγους) κάτι που δεν έγινε. Αν την Ελλάδα δεν την ψήφιζαν η Κύπρος, που έδωσε 12 βαθμούς, η Ρωσία 8, η Ρουμανία 6 και η Κροατία, τί θα έλεγαν σήμερα εκείνοι οι… Έλληνες που μέσα από την κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού μαγάρεψαν τη μουσική προβάλλοντάς την στην Αγγλική;

Έτσι για μας είναι όλα είναι απαράδεκτα και κακώς που πήραμε τη 17η θέση. Αυτές είναι οι δικές μας απόψεις, που όσο κι αν για μερικούς, σε ό,τι αφορά τη Γιουροβίζιον, δεν δίνουν ή δεν έδωσαν την πρέπουσα διάσταση, η απουσία της Ελληνικής Γλώσσας, μέσω της μουσικής, είναι απαράδεκτη, εγκληματική και αποτελεί εθνική καταισχύνη. Πιστεύουμε αυτή η εθνική ταπείνωση να μην ξανασυμβεί.

Εκ κατακλείδι θα κλείσουμε μ’ ένα άλλο μικρό θέμα που εδώ και καιρό μας απασχολεί και αφορά την ΝΕΤ, το κρατικό κανάλι και βεβαίως και την Ελληνική Γλώσσα. Τελευταία στην εκπομπή «7η Μέρα», οι διάφοροι καλεσμένοι που φιλοξενούνται, η παρουσία τους γίνεται με επένδυση ξένης μουσικής…!

Μπορεί να μας δώσει κάποιος ευρωέλληνας πολιτικός, εκπαιδευτικός ή και ο υπουργός των ΜΜΕ μια εξήγηση, τί στην ευχή γίνεται εδώ πέρα; Δεν υπάρχει Ελληνική μουσική; 

Οι επισημάνσεις δικές μας, οι απαντήσεις, κύριοι έμποροι της Ελληνικής Γλώσσας, δικές σας.

 

Ε.Ε. - Γερμανία – Μάης 27 2002   Web: www.fasoulas.de   *  e-mail: vaios@fasoulas.de